Blogs op papier

Wie durft er nog beweren dat blogs niet aan een geweldige opmars bezig zijn? Binnenkort wordt in Nederland de eerste krant gelanceerd die nieuws van op blogs overneemt. De omgekeerde wereld, tot nu toe waren het de kranten die zich stilaan aan het bloggen waagden. Het volledige artikel kan je bij Adformatie nalezen. Maar vooral het volgende zinnetje is opmerkelijk: “Het is ook de bedoeling dat de deelnemende bloggers zelf voor een verdere verspreiding van de krant gaan zorgen.” Het medium blijft zichzelf ook in de distrubutie trouw!

Advertisements

2 Responses to “Blogs op papier”

  1. Hans Says:

    Voor de volledigheid: sinds enkele weken neemt het Vlaamse weekblad Knack grappige citaten over uit blogs. Dat is een verstandigere aanpak want hoewel blogs inderdaad aan een opmars bezig zijn, brengen ze zelden nieuws volgens het vertrouwde journalistieke concept: bronnenkritiek, informatie checken, woord en wederwoord… Bij blogs is het gevaar groot dat het gepubliceerde nieuws afkomstig is van een zeer onbetrouwbare bron, gekleurd is door de waarden en normen van de schrijver of dat er een verborgen agenda aan gekoppeld is…

  2. Wouter Says:

    Wat Knack doet is voorlopig inderdaad de beste optie. Momenteel zijn blogs zoals Bart terecht zegt aan een sterke opmars bezig en in ‘de blogosfeer’ is iedereen zo’n beetje zijn plaats en profiel aan het zoeken. Het is niet altijd en niet meteen mogelijk om in te schatten wie staat voor zgn. ‘journalistiek verantwoordbare informatie’, wie staat voor gekleurde info en wie voor strikt persoonlijke info.

    Luc Van Braekel bv. (lvb.net) gaat prat op journalistiek werk, met een rechts opiniërende invalshoek, terwijl pakweg de stadsblogs (gentblogt.be, brussel.blogt.be,…) eerder uitpakken met een mix van nieuws uit kranten en culturele info. Dat zijn blogs die je nog redelijk makkelijk kan vergelijken met offline initiatieven, maar als je er nog even al de persoonlijk getinte dagboekblogs bijtelt (genre huugendruug.blogspot.com of bartvandamme.be), dan snapt iedereen wel dat het moeilijk wordt om snel even in te schatten of een blog nu betrouwbare info heeft of niet.

    Of nog eentje om ter bewijs: het ironische actualitiek.be!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: